Home  |  Nieuws  |  Over ons  |  Onze honden  |  Nesten  |  Planning  |  Foto's  |  Dek-reuen  |  Vaccineren  |  Links  |    Contact 


Vaccineren

 

Vaccineren....een begrip wat onlosmakelijk verbonden is met honden. Een hond, en zeker een pup, dient namelijk beschermd te worden tegen verschillende ziektes. Standaard wordt een pup gevaccineerd/geënt op de leeftijd van 6, 9 en 12 weken, tegen de belangrijkste ziektes, namelijk Parvo, Hondenziekte en Hepatitis. Maar slaan deze vaccinaties wel aan, is de hond daadwerkelijk ook beschermd tegen de ziektes.

Aan het begin van 2018 hebben wij kennis gemaakt met een nieuwe manier van vaccinatiebeleid, namelijk het TITEREN. Titeren houdt kort gezegd in, dat er dmv een bloeddruppel van de hond gekeken wordt, of er nog voldoende antilichamen van bepaalde ziektes aanwezig zijn in het bloed van de hond, oftewel, is de hond voldoende beschermd. Wij hebben onze Happy en ook Ripper laten titeren bij een dierenarts die op een goede manier met de VacciCheck test werkt. en hieruit is gebleken dat ze zo'n hoge waardes aan antilichamen  in hun bloed hadden, dat ze pas over 3 jaar weer getiterd dienen te worden, om dan weer te checken hoe hoog de waardes van de antilichamen zijn. Entingen tegen de ziekte van Weil, en de kennelhoest, vallen niet onder de titerbepaling.

Wij hebben ons hier meer en meer in verdiept, informatie ingewonnen, andere fokkers, dierenartsen en hondeneigenaren gesproken, en zijn nu tot de slotsom gekomen, dat we vanaf heden alle pups bij ons geboren, eerst laten titeren, alvorens een eventuele nodige vaccinatie te geven. Want waarom entstoffen inspuiten, waarvan je weet dat ze mogelijk niet aanslaan. En dmv een kleine test, de VacciCheck,  is dit dus te controleren. Hieronder volgt een uitgebreide uitleg over het titeren, met daaronder diverse linken waar meer informatie te vinden is. Ook een link naar een te downloaden PDF, zodat je dit kunt opslaan en nog vaker kunt raadplegen.  Een link naar een FaceBook groep, en een link naar de lijst met dierenartsen die op de juiste manier titeren met de VacciCheck.

Het spreekt voor zich dat wij het erg fijn zouden vinden als de nieuwe pupeigenaren, met dit zelfde beleid door zou gaan, en de pups te titeren voordat er überhaupt een enting gegeven zou worden. We weten dat we dit niet kunnen afdwingen, maar willen de nieuwe eigenaren hierin volop bijstaan met alle informatie die we hebben, zodat de pup niet onnodig gevaccineerd wordt.
 

 

Want METEN = WETEN

 

Als de pups geboren zijn, nemen ze met de eerste melk (de biest) die ze van hun moeder krijgen antilichamen op. Antilichamen zijn eiwitten die bescherming bieden tegen virussen, bacteriën en andere parasieten die het lichaam ziek kunnen maken. Hoeveel antilichamen ze binnen krijgen, is afhankelijk van hoeveel antilichamen de moeder heeft en hoeveel melk de pups opnemen tot ca. de eerste 12 uur. Deze antilichamen blijven gemiddeld tussen de 6 en 12 weken aanwezig in het bloed van de pups, maar langer is ook mogelijk. Gedurende deze periode zal deze bescherming van de pups tegen belangrijke virusziekten als parvo, hondenziekte en hepatitis afnemen en ophouden. Zolang die antilichamen in het bloed zitten, zijn niet alleen de pups beschermd, maar zal een vaccinatie ook niet aanslaan.

De reden dat we pups 3x vaccineren (6, 9 en 12 weken), is omdat we niet weten wanneer die antilichamen verdwenen zijn en we dus niet weten of een vaccinatie aan zal slaan of niet. De entstoffen die we gebruiken zijn levende entstoffen en een vaccinatie met een levende entstof is voldoende om langere tijd (lees: jaren) bescherming te geven. Dus eigenlijk slaat er van de 3 vaccinaties die ze normaliter krijgen, maar eentje aan en dan is de kans het grootst wanneer de pup dan dus geen antilichamen van de moeder meer heeft.

Nu bestaat er een test (de VacciCheck) waarbij we kunnen zien of er nog antilichamen aanwezig zijn in het bloed van de pups. Dus om onnodig vaccineren te voorkomen, kunnen we met deze test eerst kijken of er nog antilichamen zijn en pas wanneer deze verdwenen zijn, een vaccinatie geven. Dan krijgen de pups dus maar 1 vaccinatie in plaats van 3. Het mooiste is om dan ca. 4 weken na de eventuele vaccinatie te controleren of de vaccinatie inderdaad goed is aangeslagen. In het eerste jaar kunnen de antistoffen nog wel wijzigen, dus pas na een titerbepaling op 1-jarige leeftijd kan gezien worden wat het verloop in het eerste jaar is geweest en hebben ze hoogstwaarschijnlijk met 1 vaccinatie een jarenlange bescherming, waardoor er dus ook niet opnieuw gevaccineerd hoeft te worden.

In plaats van klakkeloos vaccineren laten wij dus eerst een titerbepaling doen. De uitslag daarvan staat in het paspoort, alsook wanneer de pup weer getiterd en/of gevaccineerd dient te worden. Niet alle dierenartsen doen dit en niet alle titerende artsen titeren ook pups, dus wij zullen onze pupkopers altijd een adres meegeven van een ervaren arts op het gebied van titeren van pups in hun eigen regio. Sinds januari 2015 zijn de VacciCheck titerbepalingen volledig geaccepteerd en erkend door de Raad van Beheer en de WSAVA en geldig op Nederlandse shows, de meeste hondenscholen en ook bij steeds meer pensions.

Dit beleid kost vooral in het eerste jaar even meer inzet van zowel ons alsook van de toekomstige pupeigenaren, maar indien er op het juiste moment gevaccineerd is, dan heeft de hond door een minimale belasting van het immuunsysteem het maximale bereik aan antilichamen behaald. Even voor de duidelijkheid: wij zijn absoluut niet tegen vaccineren, maar wij zijn wel tegen onnodig en/of overbodig vaccineren. Want waarom het lijfje van een jonge hond zo zwaar belasten als het helemaal niet nodig is?

In de facebookgroep ‘Titeren met VacciCheck’ (https://www.facebook.com/groups/1170151009673305/) vindt u alle informatie hierover, alsmede ook een link naar de dierenartsen die volgens de laatste richtlijnen en inzichten titeren. U zult daar zelf zien hoelang de meeste honden beschermd zijn die anders ‘gewoon’ gevaccineerd waren geweest, terwijl dat niet nodig was. Maar ook jonge honden waarbij de eigenaren ervan overtuigd waren dat hun jonge hond beschermd was omdat deze de 3 pupvaccinaties had gehad en die het hele eerste jaar dus onbeschermd waren omdat ze waren gevaccineerd terwijl ze nog over de natuurlijke antistoffen beschikten.

 

Voordelen titeren:

  • De pup heeft veel minder belastende vaccinaties nodig (wanneer er gevaccineerd wordt terwijl de pup nog de natuurlijke antilichamen heeft, zal de vaccinatie vrijwel zeker niet aanslaan)

  • De kans is zeer groot dat, indien op het juiste moment gevaccineerd wordt, de hond jarenlang beschermd is met slechts één vaccinatie.

  • Het lichaam wordt niet onnodig belast door te vaccineren terwijl er nog voldoende antistoffen aanwezig zijn

  • Er is slechts 1 druppeltje bloed nodig om te kunnen testen

  • Er zijn dieren die overgevoelig (kunnen) reageren op vaccinaties. Door te titeren wordt er zo minimaal mogelijk gevaccineerd, waardoor het lichaam niet getriggerd wordt en andere problemen veroorzaakt.

  • Je weet precies hoe je hond ervoor staat en dat deze goed beschermd is.


Eventuele nadelen titeren:

  • Indien de pup nog lang over de natuurlijke antilichamen beschikt, dan zal er in het begin wat vaker getiterd moeten worden

  • Omdat niet alle dierenartsen met ervaring in titeren ook ervaring hebben met het titeren van pups (is anders dan volwassen honden), kan het zijn dat u daarvoor naar een andere arts moet in de regio.

 

Enkele belangrijke linken

- Het document "Alles over titeren" met daarin een diepgaande uitleg op duidelijke wijze, en verduidelijkt met foto's
 In dit document staat een link op de laatste pagina, naar de dierenartsen die op de juiste wijze de VacciCheck titerbepaling doen

- De FaceBook Groep "Titeren met VacciCheck" ,waar gebruikers ervaringen delen, vragen gesteld kunnen worden etc.

-  De lijst met Dierenartsen die de Vaccicheck gebruiken op de goede manier


 


© 2019- SV Niets van deze site mag gebruikt, gepubliceerd of gekopieerd worden, zonder mijn schriftelijke toestemming